Sıkça Sorulan Sorular

Psikolojik Destek Nedir?

Psikolojik destek, kişinin bir uzman eşliğinde problemlerini (bilişsel, davranışsal, duygusal) çözümleme sürecidir. Günlük hayatta her ne kadar kişiler birbirleri ile problemlerini, sorunlarını konuşsalar da psikolojik destek alırken işleyen süreç daha farklı ve özel bir süreçtir.

Psikolojik destek alan kişiler bu süreçte hem kendilerini hem de çevrelerini daha iyi tanımaya, farketmeye başlar. Kişinin bu farkındalığı; içinde olduğu problemin, sorunun nasıl ve neden oluştuğunu bulmasına, nasıl bir yaşam sürdüğünü farkederek bu yaşamı nasıl daha iyi bir hale getirebileceğini öğrenmesine ve bunlar için adımlar atmasına yardımcı olur.

Toplumumuzda psikolojik destek almaya dair olan ön yargılar nedeniyle kişilerin psikolojik destekten kaçınıyor olması sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur. Ancak psikolojik destek almak kişinin hasta, aciz, başarısız, güçsüz ya da deli olduğu anlamına gelmez. Bu süreç danışan ve danışman arasında kişinin hayatını zorlaştıran bir takım problemlerin çözümlenmesi amacıyla oluşturulan bir süreçtir.


Psikolog ve Psikiyatrist Kimdir?

Psikiyatrist, ruh ve sinir hastalıkları uzmanı olan tıp doktorudur. Psikiyatrik hastalıkların teşhisini koyar ve gerekli tedaviyi ilaç ve terapi yöntemiyle uygular. Psikolog, kişinin bilişsel, duygusal ve davranışsal kalıplarını bilimsel yöntemlere dayanarak inceler.


Klinik Psikolog Kimdir?

Klinik psikologlar klinik ortamlarda ya da hastanelerde çalışarak gelen danışanlarına gerekli teşhisi koyabilir ve psikoterapi yöntemi ile tedavi eder. İlaç yazma yetkisi yoktur bu nedenle gerekli gördüğü durumlarda kişiyi psikiyatriste yönlendirir.

Klinik psikolog danışmanlık süreci içerisinde, kişiyi dinler, kişi ile gerekli amaçları belirler, hedef koyar, kişinin kendisini ve sorunlarını farketmesine yardımcı olarak bu doğrultuda çalışmasını sürdürür. Sizin kim olduğunuza, nereden geldiğiniza, hangi din, dil, ırk mensubuna ait olduğunuza bakmaksızın sizi objektif bir şekilde yargılamadan ve içtenlikle dinler. Sizi daha iyi tanıyıp daha iyi yardımcı olabilmek adına bir takım sorular sorar.

Eğer sizin için daha faydalı olacağını düşünür ve gerekli görürse bir başka uzmana yönlendirme yapabilir.


Online Terapi ve Yüz Yüze Terapi Nedir?

"Yüz Yüze Terapi" ofis ya da hastane ortamında gerçekleşirken "Online Terapi", profesyonel ruh sağlığı desteğinin internet üzerinden görüntülü bağlantı aracılığıyla gerçekleştiği yöntemdir. Yüz yüze geçerli olan tüm etik ilke ve kurallar online terapilerde de geçerlidir. Online terapi, terapi ortamına uygun olarak düzenlenmiş ve güvenliği sağlanmış platformlar ile yapılmaktadır.


Genel Etik İlke ve Kurallar Nelerdir?

Terapiyi gerçekleştirecek olan Danışman Psikoloğun;

  • Yetkin ve yeterli olması,
  • Dürüstlüğü,
  • Yararlı olması ve zarar vermemesi,
  • Psikoloğun hizmet sunduğu kişi ya da kurumlara karşı sorumluluğu,
  • Psikoğun hizmet sunduğu kişi ya da kurumlardan edindiği bilgileri gizli tutmakla yükümlülüğü,
  • İnsan haklarına saygılı ve ayrımcılık yapmamakla yükümlülüğü


Ne Zaman Psikoterapi Yardımı Almalıyım?

Günlük yaşantıda birçoğumuz problemler yaşar, inişli çıkışlı ruh hali içinde olabiliriz. Gün içerisinde duygu durumumuzda değişiklikler olabilir. Kendimizi sıkıntılı günler ve bizi zorlayan durumlar içerisinde bulabiliriz. Ancak bazen bu durumlar içerisinden çıkamadığımızı, çıkamayacağımızı düşünmeye başlayabiliriz. Böyle durumlarda desteğe ihtiyaç duyabiliriz. Psikolojik destek almanın kesin net kuralları yoktur. Bu sebeple kişi bu duruma kendisi karar vermelidir.

  • Geleceğe yönelik karamsarlık, umutsuzluk
  • Günlük aktiviteleri yerine getirememe
  • Özgüvenimiz düşükse ve kendimizi geliştirmek istiyorsak
  • İş yerinde ya da özel hayatınızda sürekli kaygı ve endişeli hissediyorsanız
  • Bir aydan fazla uyku problemi yaşıyorsanız
  • Kontrol edemediğiniz öfke ve panik nöbetleri yaşıyorsanız
  • İçinden çıkamadığınızı düşündüğünüz ve destek ihtiyacı hissettiğiniz durumlar gibi sorunlar yaşıyorsanız bir ruh sağlığı uzmanına derhal başvurmanızda fayda vardır.


Seans Süresi ve Sıklıkları Ne Kadardır?

Seans süreleri 45 dakika olarak haftada bir aynı gün ve saat olarak ayarlanmaktadır. Sürecin ne kadar devam edeceği ise danışmanlığa gelen kişinin problemine, şiddetine, psikolojik destek sürecinde belirlemiş olunan amaçlara ve kişinin çabasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu aşama terapist ve danışan arasında sürecin en başında açık bir şekilde konuşularak planlanır.


Tanımadığım birine neden sorunlarımı anlatayım? / Tanımadığım biri beni ne kadar iyi anlayabilir?

Psikolojik danışmanlık için geldiğinizde bu süreç tamamen size aittir. Süreç boyunca ne anlatacağınıza, hangi konudan bahsedeceğinize siz karar verirsiniz. Buraya gelme amacınız konuşmak ve içinden çıkmakta zorlandığınız bir takım problemleri çözümlemektir. Bu doğrultuda karşınızda bulunan danışman, sizin anlattıklarınızı tarafsız, yansız, ön yargılı olmadan sizi eleştirmeden yalnızca dinler, içinde olduğunuz durumu en iyi ve doğru şekilde anlamaya çalışır. Süreç boyunca dinlediği her şey o odada kalacak ve gizlilik kuralı içinde gerçekleşecektir. Hayatınızın diğer alanlarında bir daha görmeyeceğiniz kişidir.